salam all. in a very lovely evening, terasa jejari ini untuk berkongsi satu resipi masakan.. haha.. tak pernah2 dibuat kan?. well, takpe.. haha.. i made it because of the request made by cik puan aisyah yg jauh d egypt sna.. hahaha... harap anda berpuas hati ye cik esah..
sedikit membebel ye sblm memulakan acara masakan. ptg td, dengan rajinnya saya pegi mengorek2 peti ais utk menyiapkan dinner.. mee bandung jadi target for dinner harini.. first attempt yeh dan hasilnya agak memuaskan. kalau mak puji sedap tu baik diiyakan saja. tak baik bantah cakap mak.. hoho~
ok cik esah, now sy akan listdown ingredients for mak's mi bandung.. harap suma bahan2 jenis yg senang dpt yeh kat sana... n sorry x sempat snap pic!, da separuh dlm perut br tringat! huuuu~
bahan blend;
-bawang besar 2bj (size L/XL. kalo bwg jenis cenonet, sila tambah qty)
-bawang putih 5 ulas
-secubit belacan (optional)
for kuah;
-stok ayam/ daging/ air biasa je pon okeh
-sos tiram 3 tb spn
-cili boh/ giling (cili kering yg blend sndri pon boleh) 4 tb spn. if suka pedas, bole letak lebih.
-sos cili/ tomato 5 tb spn
-tepung jagung (optional) 1 tb spn
isi kandungan kuah;
-isi ayam (kalau nk pkai ayam la. kalo tuka seafood lg perghh! kalau nk pakai dua2 pon tbaekk!)
-sayur-sayuran (jagung/ carrot/sawi/taugeh/tahu/kubis/tomato) ikut selera anda
-telur ayam 3 biji.
-garam, perasa, gula secukup rasa
-and ofcoz lah mee 1 paket ek. x de mi, bukan mi bandung namanya.. :)
cara2nya;
-sila blend bwg2 dan belacan tadi.
-panaskan minyak. sila tumis bawang blend, cili giling sampai naik bau dan pecah minyak.
-masukkn air rebusan ayam (kalau ada) kalo takde, air biasa pon ok ke dalam kuali. kalau guna air biasa, if nk sodap lg, letak r paste ayam or cube ayam. if ada la. kalo x de, jgn pksa diri g kedai semata2 nk beli cube ayam okeh?.
-masukkn segala macam sos td (sos tiram n sos cili je ponnn hahaha)
-masukkan ayam. kalau masuk seafood, sila masukkan lambat sket dr ayam sbb seafood cepat masak especially sotong! yums!~
-bila dah menggelegak, sila masukkan sayur-sayuran itu. kalau my mom, tomato mmg dy wajib letak sbb nk naikkn sket rsa masam2 tu. but at the end, tomato je yg akan tinggal dlm kuali sbb takde sape yg sudi nak makan hahaha..
-tambah garam, gula, perasa secukup rasa. agak2 da sodap tu kire jadilah.. hehe..
last but not least, sila masukkn telur sbijik demi sebijik. kekalkan kebulatan telur di dlm kuah itu dgn tidak mengacau kuah itu terlalu ganas.
-kalau stail suka kuah pekat likat melekat, bulih tambah tepung jagung, if x kesah kuah x melikat2, tayah pon tape. sbb da letak telur, kuah akan automatik pekat. trust me! hohoho~
-untuk mi, ada dua options. first, smada nak celur je mi tu then br tuang kuah dlm pinggan or masukkn je mi trus dlm kuah yg kt dlm kuali.. ikot suka hati lah. me, personally suka celur mi dan asingkan dr kuah sbb boleh kontrol byk mana yg kita nk makan. takut mi yg balance dalam kuali tu nnt jd kembang semangkuk n kalau da sejuk, jd x sodap. ok done. bole tutup api. sendukkan dalam mangkuk, hidang, n ngappp!
untuk yg kat atas ni kan cah, boleh buat dlm 4-5 org makan.. or buleh buat utk sorg je makan tp 4-5 kali ulang makan.. haha.. mana2 je lah. so selamat mencuba ye... gerenti sodap nih.. since ini resepi ori dr mak sy, mgkin org lain ada cara yg lain plak utk buat mi bandung ni.. lain org lain cara kan. n lain tangan lain rasa.. ecah kalo x faham amende yg org mrepek kat atas ni, leh r watsapp yeh.. 247 open for u.. hihi.. owh, jgn lupa hidangkan skali dgn air teh o panas2.. yums! terangkat mak nok!. wahaha.. kbai! salam... =)
sedikit membebel ye sblm memulakan acara masakan. ptg td, dengan rajinnya saya pegi mengorek2 peti ais utk menyiapkan dinner.. mee bandung jadi target for dinner harini.. first attempt yeh dan hasilnya agak memuaskan. kalau mak puji sedap tu baik diiyakan saja. tak baik bantah cakap mak.. hoho~
ok cik esah, now sy akan listdown ingredients for mak's mi bandung.. harap suma bahan2 jenis yg senang dpt yeh kat sana... n sorry x sempat snap pic!, da separuh dlm perut br tringat! huuuu~
bahan blend;
-bawang besar 2bj (size L/XL. kalo bwg jenis cenonet, sila tambah qty)
-bawang putih 5 ulas
-secubit belacan (optional)
for kuah;
-stok ayam/ daging/ air biasa je pon okeh
-sos tiram 3 tb spn
-cili boh/ giling (cili kering yg blend sndri pon boleh) 4 tb spn. if suka pedas, bole letak lebih.
-sos cili/ tomato 5 tb spn
-tepung jagung (optional) 1 tb spn
isi kandungan kuah;
-isi ayam (kalau nk pkai ayam la. kalo tuka seafood lg perghh! kalau nk pakai dua2 pon tbaekk!)
-sayur-sayuran (jagung/ carrot/sawi/taugeh/tahu/kubis/tomato) ikut selera anda
-telur ayam 3 biji.
-garam, perasa, gula secukup rasa
-and ofcoz lah mee 1 paket ek. x de mi, bukan mi bandung namanya.. :)
cara2nya;
-sila blend bwg2 dan belacan tadi.
-panaskan minyak. sila tumis bawang blend, cili giling sampai naik bau dan pecah minyak.
-masukkn air rebusan ayam (kalau ada) kalo takde, air biasa pon ok ke dalam kuali. kalau guna air biasa, if nk sodap lg, letak r paste ayam or cube ayam. if ada la. kalo x de, jgn pksa diri g kedai semata2 nk beli cube ayam okeh?.
-masukkn segala macam sos td (sos tiram n sos cili je ponnn hahaha)
-masukkan ayam. kalau masuk seafood, sila masukkan lambat sket dr ayam sbb seafood cepat masak especially sotong! yums!~
-bila dah menggelegak, sila masukkan sayur-sayuran itu. kalau my mom, tomato mmg dy wajib letak sbb nk naikkn sket rsa masam2 tu. but at the end, tomato je yg akan tinggal dlm kuali sbb takde sape yg sudi nak makan hahaha..
-tambah garam, gula, perasa secukup rasa. agak2 da sodap tu kire jadilah.. hehe..
last but not least, sila masukkn telur sbijik demi sebijik. kekalkan kebulatan telur di dlm kuah itu dgn tidak mengacau kuah itu terlalu ganas.
-kalau stail suka kuah pekat likat melekat, bulih tambah tepung jagung, if x kesah kuah x melikat2, tayah pon tape. sbb da letak telur, kuah akan automatik pekat. trust me! hohoho~
-untuk mi, ada dua options. first, smada nak celur je mi tu then br tuang kuah dlm pinggan or masukkn je mi trus dlm kuah yg kt dlm kuali.. ikot suka hati lah. me, personally suka celur mi dan asingkan dr kuah sbb boleh kontrol byk mana yg kita nk makan. takut mi yg balance dalam kuali tu nnt jd kembang semangkuk n kalau da sejuk, jd x sodap. ok done. bole tutup api. sendukkan dalam mangkuk, hidang, n ngappp!
untuk yg kat atas ni kan cah, boleh buat dlm 4-5 org makan.. or buleh buat utk sorg je makan tp 4-5 kali ulang makan.. haha.. mana2 je lah. so selamat mencuba ye... gerenti sodap nih.. since ini resepi ori dr mak sy, mgkin org lain ada cara yg lain plak utk buat mi bandung ni.. lain org lain cara kan. n lain tangan lain rasa.. ecah kalo x faham amende yg org mrepek kat atas ni, leh r watsapp yeh.. 247 open for u.. hihi.. owh, jgn lupa hidangkan skali dgn air teh o panas2.. yums! terangkat mak nok!. wahaha.. kbai! salam... =)
No comments:
Post a Comment